Av / Publicerad 1 February, 2016

Gästinlägg: En berättelse om att börja - och sluta - med affiliatemarknadsföring

Under den senaste tiden har jag spammat #affiliatese med tweets om försäljning av allt från elmoppar till bussbiljetter. Det har inte handlat om att jag rensar ut mitt vindsförråd utan snarare att jag håller på att sälja av stora delar av mitt företag inom affiliatemarknadsföring. Varför gör jag då detta… Vi kan väl ta det ifrån början?

Jag började med affiliatemarknadsföring 2004 under ett år som utbytesstudent i Kansas, USA. Jag träffade en amerikan som visade mig hur mycket man kunde tjäna på Google Adsense och affiliatemarknadsföring och blev helt såld. Jag byggde två sajter varav den ena kom med i Aftonbladet kort därefter - jag gick från några cent per dag till att tjäna över 1500 kr på en enda dag. Det var en galen kick!

2007 tjänade jag cirka 3000 kr per månad - en härlig sidoinkomst. Min första större affiliateutbetalning utnyttjade jag till att bjuda mina närmaste vänner på en överraskning, fallskärmshoppning, vilket är ett härligt minne än idag. Jag hade också precis läst "4 hour work week" av Tim Ferris och beslutade mig för att göra en satsning. Jag sa upp mig och flyttade till Bali under 6 månader för att 1. det var en av de platser i världen där man kunde leva på 3000 kr / mån och 2. det var för fan Bali! :)

Jag kom inte bara hem med en sjysst solbränna utan också en fyrdubblad månadsinkomst. Detta var dock inte tillräckligt för att leva på i Stockholm och min plan var fortfarande att göra karriär som anställd. Även om jag hade en rätt bra tid som anställd så gick sajterna bara bättre och bättre och till slut var jag nästan tvungen att säga upp mig igen och satsa på det. Det var inte ett speciellt svårt beslut egentligen, jag hoppade på ett rullande tåg. Självklart åkte jag utomlands och jobbade igen - denna gång Thailand och projektet Paradise Business Camp.

I julas firade jag fem år som företagare inom affiliatemarknadsföring. Det har varit fem år med mycket resor och ett väldigt trevligt liv. Emellanåt har jag jobbat extremt hårt och emellanåt har jag knappt gjort något alls. Jag har lyckats med vissa (KalkyleraMera.se och BoUpplysningen.se till exempel) men misslyckats med mycket annat också. Ett misslyckande, om man ser det så, är att jag inte lyckats förnya mig inom branschen utan har fastnat i mitt tänk. Jag har helt enkelt blivit bekväm.

Det är också därför jag har börjat spamma #affiliatese. Jag har börjat sälja av mitt företag, sajt för sajt, med allt jag skapat sedan 2004. Det är en härlig flora av sajter med olika stora affiliateinkomster. Om du är nyfiken på vad jag tjänar på sajterna eller sugen på att köpa en sajt så kolla in min lista över sajter jag säljer här. Jag ser gärna att du köper en sajt, lyfter den och sen tjänar mångdubbelt mer på den än vad jag lyckades med!

Jag vet inte exakt vad jag ska göra sen när jag sålt av alla sajter och således också förlorar inkomsten jag lever på. Det skrämmer mig men det får mig också att bli ruskigt taggad. Sådär taggad som jag var när allting började.

Jag tror en lärdom du kan ta med dig av min historia är att ständigt våga: Våga satsa på det du vill göra, våga bryta normen för vad man bör göra men våga också bryta när det inte känns rätt längre.

Christoffer Björkwall
Affiliatemarknadsförare